Voedselbron Graauw
“De creërende werking van natuurlijke processen benutten”
Het voedselbos van Voedselbron Graauw is aangelegd in een mooie oude hoogstam boomgaard in de polders van Oost-Zeeuws-Vlaanderen op een steenworp afstand van het Verdronken land van Saeftinghe, niet ver van Antwerpen en Gent, en niet ver van de zee.
Emiel en Sonja hadden al een biologisch akkerbouwbedrijf en zijn in 2017 met dit voedselbos begonnen. Emiel: "Biologisch is mooi, maar ik heb nog altijd het gevoel dat ik de werking van natuurlijke processen niet ten volste benut". Het is vanuit dit gevoel dat Emiel en Sonja met het voedselbos zijn gestart.
“Wat we niet wisten was dat dit zo succesvol zou uitpakken”
Voor we met de aanleg zijn begonnen hebben we gezien dat Bij aanvang hebben we vastgesteld dat de bodem extreem verdicht was. Zo extreem zelfs dat het blad van de meeste bomen niet groen maar geel kleurde en veel bomen niet goed meer groeide. Geen gezonde situatie om een voedselbos te starten. Het was om die reden dat we besloten om een radicale ingreep te doen.
Bodemverdichting is een mondiaal probleem, je ziet het op heel veel meer plekken optreden. Wij zien de ontwrichting van het voedselweb als belangrijkste oorzaak. De (bodem)biodiversiteit is drastisch afgenomen en daardoor zijn de verteringsprocessen, de processen waardoor organisch materiaal als opneembaar voedsel in de bodem wordt opgehoopt ontwricht. Daarbij heeft de weide in deze boomgaard ook lange tijd als schapenweide dienst gedaan. Wat de verdichting nog een extra duwtje heeft gegeven.
De boomgaard is door een elzenhaag omzoomd, en daarin zagen we een mogelijke oplossing. Deze elzen moesten nodig gesnoeid worden en dit heeft ons ertoe gezet het elzenhout in zo genaamde hügels te benutten. Zoals de hügelkultur die Sepp Holzer in de Oostenrijkse bergen heeft toegepast. Heuvels van aarde waaronder hout is ingegraven. Het hout verteert en is zo voedsel voor de volgende cyclus, een snelweg voor mycelium draden en een geweldige water opslagtank. Wat we niet wisten was dat dit zo succesvol zou uitpakken.
“We maken gebruik van de hightech van het leven zelve”
Er zijn nieuwe oplossingen nodig. Met Oranjehof willen we laten zien dat landbouw en natuur heel goed samen gaan. Dat méér natuur méér en hoogwaardiger voedsel kan betekenen en dat mensen wel degelijk aan het succes van andere soorten kunnen bijdragen. Wij doen dit zonder grondbewerking, zonder bemesting en ook en zonder irrigatie maar met methoden die door innovatieve boeren reeds beproefd zijn. Wij doen dit niet door natuur te beschermen maar door aan het succes van andere soorten bij te dragen.
“Oranjehof is voor mensen die zelf voedsel willen telen en van biodiversiteit een succes willen maken"
Is Oranjehof misschien iets voor jou? Kom eens kennismaken.